Dobrú chuť Vám praje SLOVAKIET.COM s.r.o.

smoerrebroedNa Váš stôl sa dostal údený losos vynikajúcej kvality s jasným a nespochybniteľným pôvodom …a to priamo z Faerských ostrovov, ktoré sú súčasťou Dánskeho kráľovstva. Náš losos je pripravovaný tradičnými receptúrami. Medzi “technológiami”, ktoré ho odlišujú od bežných lososov je ručný spôsob solenia. Udené lososy bežne prístupné v českých a slovenských supermarketoch sú lososy z fariem, spracované v Poľsku a solene injektážou slanej vody do tela lososa. Ten nabobtná, naberie na hmotnosti, stratí na chuti…. Náš losos je považovaný za luxusný výrobok, špičkovej kvality, ktorý sa do bežných supermarketov ani nedodáva.

Aby ste si lososa užili dovoľujeme si Vám poskytnúť niekoľko rád a odporúčaní ako túto gurmánsku lahôdku skladovať:

Údený solený losos v nepoškodenom vákuovom balení má dlhú životnosť. Pri správnom skladovaní v chladiacom boxe/chladničke pri teplote 4 – 5 st. Celsia Vám losos vydrží až do 6 týždňov. Odporúčame použiť chladiarensky box, ak je k dispozicii. Klasická chladnička, pri častom otváraní dverí a tým vyvolávanými teplotnými zmenami môže skrátiť trvanlivosť výrobku.

stjerneskud-eating-ofsRybku môžete samozrejme dať aj do mraziaceho boxu. Hĺbkovo zamrazená Vám bez problémov vydrží 6 – 12 mesiacov. Vtedy sa u lososa prejavia mierne zmeny pri oddeľovaní jednotlivých plátkov lososa, nezmení sa však chuť. Ak sa však poruší vakuové balenie, losos sa hlbkovo zamrazí,tak pri dlhodobom uskladnení ( 5 -6 mesiacov) sa môže zmeniť aj chuť lososa. Vtedy z neho cítiť rybinu.

Odporúča sa rybu skonzumovať do 3 – 4 týždňov po dodávke resp. neskonzumovanú časť rozdeliť na primerané porcie a dať zamraziť. V takomto prípade odporúčame rybu uskladňovať nie dlhšie ako 2 mesiace od dodávky.

Pri rozmrazovaní postupujte tak, že lososa z mraziaceho boxu premiestnite na 24 hod. do normálnej chladničky s teplotou cca 5 st. Celzia a približne 3 hodiny pred konzumáciou lososa vyberte z chladničky, aby nabral izbovu teplotu. Tento postup zabezpečí želaný cieľ, aby sa soľ rozdistribuovala do mäsa lososa (ak je ryba zamrazená resp. podchladená soľ je kryštalizovaná a v takom prípade chuť lososa može byť slaná.)

V každom prípade sa vyvarujte opakovaného rozmrazenia a znovu zamrazenia lososa.

sushi

Najbežnejší spôsob konzumácie údeného lososa je na studeno, na spôsob známeho dánskeho „smoerebroedu“ t.j. sendvič natretý maslom, s plátkom mierne nakoreneného lososa, kúskom citróna a trochou kôpru. Možno kombinovať s vareným vajíčkom na tvrdo, odporúča sa list zeleného šalátu, trochu kaviáru atď. Predovšetkým sú však dvere otvorené vlastnej tvorivosti a chuti.